Juf Jet is top!

Auteur:

Brigitte Minne

Illustrator:

Suzy Castermans

Vertaler:
Aantal pagina's: 67
Uitgever: De Eenhoorn
Jaar: 2016

Recensie

Juf Jet is bijzonder. Ze houdt van de kleur rood, ze houdt van haar kip en ze rijdt met een gele bus. Maar het meest van al houdt juf Jet van haar klasje. Ze helpt de kinderen met lezen en rekenen. Ze lost kleine ruzies en problemen op en roept het pesten een halt toe. De kinderen van haar klasje zijn dol op juf Jet en willen haar verrassen voor haar verjaardag. Ze knappen de oude gele bus van juf Jet op, samen met de pa van Mo die een garage heeft. Iedereen draagt zijn steentje bij. Juf Jet is heel blij en rijdt met haar klasje naar zee. Het wordt een fijne dag aan het strand. Dan is het schooljaar voorbij. Jammer want volgend jaar zitten ze niet meer bij Juf Jet. Gelukkig heeft Juf Jet iets leuks bedacht. Zo zullen de kinderen het jaar met juf Jet niet vlug vergeten.

Brigitte Minne slaagt er meesterlijk in om met eenvoudige woorden en zinnen een heerlijk herkenbaar verhaal neer te zetten dat vlot leest en nooit betuttelend overkomt. Als Juf Jet Jan betrapt terwijl hij Loes pest, antwoordt hij doodleuk: 'Ik riep dat niet naar u, juf Jet. '

In het boek zijn fijne rustmomenten ingebouwd zodat de beginnende lezertjes even op adem kunnen komen. Een dubbele kijkpagina met prenten geeft dan informatie over een belangrijk personage. Wat weet je van juf Jet? Wat weet je van Loes? Ook Mo, Tom en Mei komen aan de beurt. Op de prenten zie je hun kamer en krijg je info over hun hobby (computer, zingen, gitaar spelen,..), hun huisdier (een kip, een poesje) enz. Een andere grote prent geeft aan wie wat doet om de bus van juf Jet mooi te maken en aan het einde toont de kijkpagina waar de kinderen met vakantie gaan.

Hanna mijn kleindochter uit de eerste klas, kon dit boek vlot lezen. Het verhaal van het klasje en de leuke juf was heel herkenbaar: de kerstboom versieren, een verloren poesje, ruzie om een stuk speelgoed, een foute som, pesten ... De kinderen in Hanna's klasje hebben andere namen maar er is ook iemand met een donkere huid. Ze was blij verrast aan het einde toen ze de cover herkende. Dat juf Jet het boek voor de kinderen van haar klasje geschreven had maakte het extra bijzonder.
Niet alleen juf Jet ook het boek is dus top! Echt een aanrader voor beginnende lezers.

Rita Ghesquiere

Leuke weetjes

De kleurrijke prenten van Suzy Castermans vielen erg in de smaak bij Hanna. Ze vond het fijn dat de verschillende kinderen goed herkenbaar getekend waren. Zo kon ze steeds aanwijzen wie aan de beurt was in het verhaal. Dat juf Jet de kerstballen stuk liet vallen was grappig.
Het meest succes had evenwel de dubbele prent bij het stukje over pesten. Onder het kopje 'Dit zeg je niet' staan een reeks gezichten met bijpassende scheldwoorden zoals 'puistenkop', 'flapoor', 'rosse', 'brillenman'... Heel bijzonder vond mijn kleindochter dat, ook al mag je die pestwoorden nooit gebruiken, ze staan toch lekker in het boek. Je moet ze dus wel lezen !