Jorre de kleine trol

Auteur:

Daniela Drescher

Illustrator:

Daniela Drescher

Vertaler:
Aantal pagina's: 24
Uitgever: Christofoor
Jaar: 2011

Recensie

Jorre de kleine trol kan ontzettend mopperen. Na een lange winterslaap wordt hij met een ochtendhumeur wakker. De lente is in het land. Alle dieren zijn druk in de weer en hun commentaar maakt hem niet blij. Jorre moppert op de lentezon, op de eekhoorn die hem uitlacht en op het grote ei waarover hij struikelt. Terwijl hij nadenkt of hij het ei als ontbijt zal opeten, breekt het en komt er een klein ganzenkuiken tevoorschijn. Het kuiken vleit zich tegen Jorre aan, maar hij duwt het mopperend opzij. De kleine gans zoekt haar weg in het bos. Plots beseft Jorre dat hij helemaal niet lief was tegen het kleine en kwetsbare kuiken. Hij maakt het gelukkig goed als de sluwe vos opduikt. Dan loopt Jorre de kleine gans vlug achterna en verjaagt hij de vos. Jorre besluit dat het kuiken maar best bij hem kan blijven zodat hij op hem kan passen. ‘s Avonds neemt hij het gansje mee naar zijn lievelingsplek. Daar vertellen ze hun grote avontuur aan de maan.

Jorre de kleine trol is een erg herkenbaar personage. Hij is uiterlijk erg lief en aaibaar, maar heeft ook negatieve trekjes. De vicieuze moppercirkel waarin zijn egocentrische ik-figuur gevangen zit, wordt echter doorbroken door het kuiken dat om zijn aandacht en zorg vraagt. Het mopperen en de negativiteit maken zo plaats voor vriendschap en verbondenheid, die het leven van Jorre meer kleur en een nieuwe wending en instelling geven.
Drescher kiest voor een eenvoudige universele boodschap en verpakt deze in een kindvriendelijk en toegankelijk kleurrijk verhaal. Dat kleurenpalet is ook zichtbaar in de illustraties, waarin ook het spel van licht en donker een belangrijke rol krijgen. Het lentedecor van planten en dieren ondersteunt de boodschap. Samen met de lentezon, het openbloeien van de natuur en het nieuwe leven uit het ei, krijgt ook Jorre de trol de kans om een nieuw en fris levenspad in te slaan. Een leuk alternatief paasverhaal!

- Door Rita Ghesquiere & Annelies Marin -

Links

Meer info over de auteur van dit boek vind je op:
www.christofoor.nl/cgi-bin/showpage.cgi?section=3&auteur=9473