Ik voel me zo. Gesprekken met kinderen over hun stemmingen.

Auteur:

Frans Lasès

Illustrator:

Jan Jutte

Vertaler:
Aantal pagina's: 192
Uitgever: De Eenhoorn
Jaar: 2012

Recensie

Frans Lasès praatte met vijfentwintig kinderen uit Nederland en Vlaanderen over hun gevoelens en selecteerde uit die individuele gesprekjes heldere passages op zoek naar de wisselende stemmingen waarmee we door het leven gaan. Dat levert een fijne omschrijving op van zowel positieve als negatieve gevoelens. Aan bod komen ondermeer trots, verliefd, verlegen, ontroerd, verdrietig, gul, grappig, zenuwachtig, jaloers, beschaamd.
Het is verrassend om vast te stellen hoe goed die kinderen erin slagen om hun eigen humeuren in kaart te brengen en aan te geven wie of wat daarbij een rol speelt. De voorbeelden die ze aanbrengen, zijn heel herkenbaar en volgens Lasès ook steeds echt gebeurd. De waarheid komt uit de kindermond. Daarom is dit boek ook zo leuk voor volwassenen. Het geeft een spontane inkijk in de gevoelswereld van kinderen. Wat ervaren ze precies bij heimwee? Wanneer en waarom schamen ze zich voor hun ouders? Wanneer vervelen volwassenen kinderen met hun gedoe? En is vervelen altijd vervelend? Volgens Ludo (12) niet: ‘Vervelen vind ik niet vervelend. Ik vind het wel iets fijns. Vervelen is ook goed voor je, daar moet je iets mee doen. Ik ga dan gewoon muziek luisteren op mijn iPod en denk dan: straks ga ik weer spelen. Ik verveel me wel, maar nooit lang.’

Gevoelens en stemmingen besluipen ons vaak heimelijk. We weten vaak niet waar ze vandaan komen en hoe we ermee moeten omgaan. Soms hebben we moeite om ze te benoemen. Ik voel me zo. Gesprekken met kinderen over hun stemmingen scherpt de emotionele intelligentie aan op een prettige manier. Al lezend in dit boek verkennen we immers ook onze eigen gevoelens en dat helpt dan weer om ze ook bij anderen beter te onderkennen en begripvol te zijn. Het boek vormt een leuke opstap om met kinderen over gevoelens te praten.

- Door Rita Ghesquiere -

Leuke weetjes

Tekenaar Jan Jutte gaf al die wisselende gevoelens een eigen gezicht. Frans Lasès gaf de kinderen met wie hij praatte in zijn boek een leuke nieuwe naam. Zo beschermt hij hun privacy. De lezers kunnen niet echt achterhalen wie wat vertelde.

Meer leren over dit onderwerp

Enkele interessante websites met achtergrondinfo en tips over het werken en praten met kinderen en hun gevoelens zijn:

www.groeimee.be/category/trefwoorden/gevoelens
www.expoo.be/sites/default/files/kennisdocument/praten_over_gevoe...
www.awel.be

Links

Er zijn nog meer leuke boeken over dit onderwerp. Voor kinderen uit de lagere school is er Hoe voel jij je vandaag? van Hans Henkes heel herkenbaar. Het is een verzameling grappige verhalen waarin omgaan met gevoelens (tevredenheid, angst, schuld, schaamte) centraal staat.
Voor jongere kinderen zijn er prentenboeken zoals Wat schilt er met je? Voel jij je goed in je pel? (Joost Elfers & Saxton Freymann, 2001) en Vrolijk (Mies Van Hout, 2011). In Wat schilt er met je? drukken groenten en fruit de wisselende gevoelens op een grappig expressieve manier uit. In Vrolijk zijn kleurrijke visjes de stemmingsdragers. Mijn gevoelens van verdrietig zijn tot blij zijn (2001) verkent de gevoelswereld van kleuters via herkenbare situaties. Achteraan vind je suggesties en spelletjes om rond gevoelens te werken.

Gerelateerd nieuws