Hier gebeurt het

Auteur:

Kristien Dieltiens

Illustrator:

Florence Wauters

Vertaler:
Recensie thema's: 
Leeftijd: 
Trefwoorden: 
Aantal pagina's: 28
Uitgever: De Eenhoorn
Jaar: 2017

Recensie

Hier gebeurt het opent met een illustratie zonder tekst die in overwegend roze pasteltinten een weide in beeld brengt met enkele dieren. Een dromerig begin, dat echter (te) weinig oproept. Het verhaal komt pas echt op gang op de volgende pagina’s. Schaap voelt een onstuitbare drang van binnen, zij moet ergens heen ‘waar het goed is’. Ram, Os, Kip en Vogel willen haar niet alleen laten en gaan mee op weg. Wanneer ze denken een goede plek gevonden te hebben, wil Schaap nog verder. Ze lijkt precies te weten waar naartoe. Intussen begint op de prenten een tweede verhaal wanneer een man en een vrouw op een ezel naderen. Dan gebeurt ‘wat moest gebeuren’. Een lam wordt geboren. Maar Schaap wil nog niet terug, ze krijgen immers bezoek … In de laatste prent komen de twee verhalen samen. Woorden zijn overbodig.

Hier gebeurt het is een warm verhaal om samen te vertellen en aan te vullen, al heb je wel wat verbeelding nodig. Het verhaal zelf noch de illustraties geven veel aanzetten om je verbeelding te prikkelen. Er mocht wat meer gebeuren of toch meer opgeroepen worden. Al is de woordeloze spanning tussen de verhaallijnen op het einde wel sterk.

Jan Van Coillie

Meer leren over dit onderwerp

Andere kerstprentenboeken
Er zijn heel wat kinderboeken op de markt over Kerstmis vieren of de kerstman, maar over het kerstverhaal zijn er heel weinig prentenboeken. Wel de moeite waard is:
Astrid Lindgren en Lars Klinting, Kerstmis in de stal, Christofoor, 2015.
Zie verder ook volgende bundels:
Kerstmis in de sneeuw, De Vier Windstreken, 2008.
Janny van der Molen en Els van Egeraat, Het licht schijnt overal. Ploegsma, 2008.