Het familieproject

Auteur:

John-Paul Flintoof & Harriet Green

Illustrator:

Sarah Jane Coleman

Vertaler:

Nadia Ramer en Laura Weeda

Aantal pagina's: 296
Uitgever: De Geus
Jaar: 2016

Recensie

Het familieproject is geen roman of verhalenbundel die klaar ligt om te lezen. Je moet er zelf een invulling aan geven. Maar met de leuke inhoudstafel en de vele suggesties moet dat lukken.
Potloden, stiften en een pen vormen het basismateriaal, maar stickers, (oude) foto's maken het wellicht spannender. De spelregels mag je zelf bedenken. Maar van één iets moet je wel overtuigd zijn: familie doet ertoe.

Na een korte aanhef zetten de makers je meteen op weg. Ze helpen je om een eenvoudige familiestamboom te tekenen en dan is het tijd voor herinneringen. Wat eten/aten jullie? Hoe zitten/zaten jullie aan tafel? Welke lievelingsrecepten doen er de ronde in de familie. Van welke kledij houden jullie? Van welke boeken of muziek? Welke schilderijen hangen/hingen er in jouw thuis? Hebben jullie huisdieren? Hoe vieren jullie verjaardagen?

Natuurlijk komen er ook diepzinniger onderwerpen aan bod, die je dwingen om na te denken over je eigen identiteit. Waar liggen je wortels ? Als je naar jezelf in de spiegel kijkt wat heb je dan geërfd van je ouders? de handen, de ogen, de neus...?
Heb je politieke of religieuze overtuigingen van thuis meegekregen? Is er iemand in jouw familie die op een voetstuk mag? Hebben de doden nog steeds een invloed op jouw leven? en hoe wil je het liefst jouw eigen begrafenis zien?

Verder bedachten ze ook spannende en creatieve opdrachten. Zo kan je op zoek gaan naar kleine en grote familiegeheimen of -mysteries? Misschien schrijf je in dit boek wel iets neer wat je nooit eerder verteld hebt bijvoorbeeld over een raadselachtig gebeuren of een stevige familieruzie.

Het familieproject is een boek zonder leeftijd. Je kan er aan beginnen als je nog jong bent en informatie sprokkelen bij je ouders en grootouders. Maar het is ook leuk om als ouder of grootouder aan de slag te gaan en wat je belangrijk vindt over vroeger neer te schrijven voor de volgende generaties. Misschien is dat wel jouw bijzondere kracht als familielid. Zo laat je een mooi boek vol verhalen en herinneringen achter.
Het boek leent zich trouwens ook uitstekend om samen als gezin aan de slag te gaan. Dan kiest iedeeen die onderwerpen of opdrachten die hij/zij leuk vindt. Wedden dat jullie samen veel plezier beleven aan dit unieke boek !

Leuke weetjes

John-Paul Flintoff en Harriet Green vormen zelf een gezin. Hij is kunstenaar, schrijver en filmmaker. Zij is redacteur van het familiekatern van The Guardian. Ze hebben samen een dochter en maken deel uit van een enorme stamboom.

Het familieproject is prachtig uitgegeven in een speelse combinatie van wit, hemelsblauw en zwart. De originele tekeningen en het spel van grote en kleine letters zorgen voor dat duwtje in de rug om er zelf ook echt werk van te maken.

Valkuilen

'Het familieproject wordt waardevoller met de jaren en hoe meer je erin stopt, des te meer je eruit haalt', lezen we op de cover. Het zou jammer zijn als het enthousiasme snel opdroogt en het boek half afgewerkt blijft liggen. Wie eraan begint heeft wellicht wat aanmoediging nodig om het vol te houden en een mooi eindwerk af te leveren