Grote boom is ziek

Auteur:

Nathalie Slosse

Illustrator:

Rocio del Moral

Vertaler:
Aantal pagina's: 36
Uitgever: Van Halewyck
Jaar: 2016

Recensie

Grote Boom, een vriend van Snuiter het egeltje is ernstig ziek. Dat stelt de boomdokter vast als hij onder de schors houtwormpjes aantreft. Meteen snijdt de dokter de tak met houtwormpjes weg. Maar dat is niet genoeg. Er is een medicijn nodig. Daar wordt Grote Boom nog zieker van. Hij voelt zich slap en verliest zijn blaadjes. Ook al had de dokter voorspeld dat dit zou gebeuren, toch wordt Snuiter daar heel boos om. Oehoe de Uil leert hem dat de ziekte niemands schuld is. Het schaap Bessie brengt Grote Boom een warme sjaal, gemaakt van haar eigen wol. Snuiter knutselt een kroon van blaadjes en haalt elke dag een steentje uit de grote pot die de dokter hem gaf om de dagen te tellen. Maar wat duurt ziek zijn lang. Als Grote Boom beter lijkt, komt er een nieuwe behandeling om de eitjes van de houtwormen weg te stralen. Eindelijk komen er nieuwe blaadjes aan de takken. Grote Boom is weer sterker. De dieren zijn blij en Snuiter kan weer vrolijk schommelen.

Grote boom is ziek vertelt aan kinderen op een eenvoudige en eerlijke manier wat er gebeurt als iemand kanker krijgt en allerlei behandelingen moet ondergaan. Zo ontdekken kinderen dat je van chemo zieker kan worden of je haar verliezen bijvoorbeeld. De pot met steentjes maakt duidelijk dat de verschillende behandelingen lang kunnen duren. Ook de gevoelens komen aan bod. Snuiter is verdrietig, boos en bang. Hij snapt niet altijd wat er aan de hand is.
Waarom helpen zijn kusjes niet om de boom beter te maken?

Rocio del Moral zorgde voor sfeervolle prenten die nu eens het brede landschap tonen en dan weer inzoomen op details. De dieren in het verhaal wonen in de natuur, maar ze denken en voelen als mensen. Attributen zoals de trui van Snuiter, de sjaal en de doktersjas verwijzen naar hun menselijke trekjes. Ook de dokterstas en het infuus zijn herkenbaar.
Dieren zijn voor jonge kinderen goede identificatiefiguren omdat ze vertrouwd zijn en tegelijkertijd een zekere afstand scheppen.

Leuke weetjes

Nathalie Slosse schreef dit verhaal in 2008, na een zware behandeling tegen borstkanker. Ze stelde vast dat er nauwelijks verhalen of spelletjes waren om kinderen te betrekken bij ernstig ziek zijn.
Grote Boom is ziek verscheen in 2009 en is intussen aan zijn zevende druk toe.
Achteraan in het boek vind je allerlei knutselideeën en spelletjes om met kinderen aan de slag te gaan. Zo kunnen zij op hun manier deze moeilijke periode doorkomen.

Meer leren over dit onderwerp

Op zoek naar meer info over dit project?

http://groteboom.blogspot.com
www.talismanneke.be

Met Toverdruppels schreef Nathalie Slosse een vervolg op Grote Boom is ziek
http://www.lees-wijzer.be/begeleider/boek/toverdruppels-0