Feest je met ons mee ?

Auteur:

Kathleen Amant

Illustrator:

Kathleen Amant

Vertaler:
Aantal pagina's: 20
Uitgever: Clavis
Jaar: 2015

Recensie

Doorheen het jaar valt er veel te feesten. In onze multiculturele wereld duiken ook nieuwe feesten op. Naast Sinterklaas, Kerstmis, carnaval en Pasen zijn er nu ook Divali, Chinees nieuwjaar, het holifeest, het midzomerfeest, het Suikerfeest. En natuurlijk… de verjaardag. Die kennen de meeste peuters vrij snel.
Aan de hand van 10 kleurige platen laat Kathleen Amant peuters en jonge kinderen kennismaken met deze feesten uit verschillende culturen. Aan de hand van eenvoudige prenten ontdekken ze dat feest vieren bij het leven hoort en dat er over de hele wereld leuke feesten zijn.

Maar hoe onthalen jonge kinderen dit boek?
Bij het doorbladeren van dit prentenboek schoot er prompt een vraag door me heen: Kan een peuter uit deze prenten afleiden over welk feest het gaat of (als ze het niet kennen) wat de inhoud van het feest is?
Als kinderbegeleidster in de buitenschoolse opvang besloot ik de proef op de som te nemen. In plaats van samen tikkertje te spelen, zette ik me in de tuin met het boek op mijn schoot. Binnen de kortste keren was ik omringd door een schare zich verdringende peuters en kleuters.
Samen met hen verkende ik de inhoud van de prenten. Sinterklaas hoe kan het ook anders, en de verjaardag herkenden zelfs de allerkleinsten. Bij andere feesten (Kerstmis, carnaval, Pasen) rinkelde er soms een belletje. Soms staarden alle kinderen me ook alleen maar met grote ogen aan (Divali, Chinees nieuwjaar, holifeest, midzomerfeest, Suikerfeest).
Wat de herkenningsgraad ook was, de tekeningen spraken duidelijk aan. Bij alles gaven ze volop commentaar. ‘Ik wil niet onder de verf hangen!’, ‘Ik wil ook een prinsesje/varkentje (!) zijn.’, ‘Wat een mooie kleuren!’… Op het einde van mijn ‘shift’ was ik erg tevreden over dit gedeelde moment. Niet alleen had ik de kinderen via dit prentenboek met vreemde en minder vreemde culturen in contact gebracht. Ze leerden er ook spelenderwijs over praten.

Elke Beckers

Leuke weetjes

Dit kartonboek/prentenboek verschijnt naar aanleiding van het twintigjarig bestaan van VZW Wigwam, een open (t)huis voor het hele gezin (www.dewigwam.be / www.facebook.com/wigwam3010). In 1995 werd het opgericht met financiële ondersteuning van Kind en Gezin. Sinds 2004 heeft het een erkenning als kinderdagverblijf.
Wigwam is gevestigd in de sociale woningwijk Casablanca in Kessel-Lo. Aangezien hier heel wat gezinnen wonen die zich in een zwakkere sociaal-economische positie bevinden (alleenstaande ouders, langdurig werklozen, allochtone gezinnen, … ), ontwikkelde Wigwam zich tot een soort duizendpoot. Naast een inclusief kinderdagverblijf fungeert het ook als ontmoetingsruimte voor de ouders én het biedt een laagdrempelige preventieve gezinsondersteuning aan kwetsbare gezinnen. Voor deze laatste activiteit kreeg Wigwam in 2014 een erkenning.

Naast dit boek verscheen bij dezelfde uitgeverij ook Kinderopvang en Huizen van het Kind, een boekje waarin de unieke werking van Wigwam uit de doeken wordt gedaan.