Draden

Auteur:

Torill Kove

Illustrator:

Torill Kove

Vertaler:

Imme Dros

Aantal pagina's: 40
Uitgever: Ploegsma
Jaar: 2018

Recensie

Wat een lieflijk boekje! De combinatie van tekst en illustraties is even broos, sterk, liefdevol en verbindend als de titel ‘draden’. Het verhaal start met een filosofische vraag: ‘waarom zijn we hier?’ Meteen volgen enkele suggesties, luchtig en toch diepgaand. Dan start het verhaal, van een vrouw die een kindje vindt en erop past. Je ziet vervolgens het kindje opgroeien in sterke verbondenheid met de moeder.

De tekeningen zijn fris en maken dat het geen zwaar boek is. Als er mensen zijn afgebeeld, zijn ze divers in huidskleur. Ze zijn vrij abstract gestileerd, wat voor een zekere afstand zorgt, terwijl het verhaal zelf hartverwarmend is. Maar ze ondersteunen de boodschap wel sterk in hun eenvoud en duidelijkheid.

Liefde, ouderliefde, opgroeien en verbonden zijn: het zijn diepmenselijke thema’s die in die intieme boek op originele manier verbonden worden in woord en beeld. Dit is heel knap!

Sarah Auwerx

Leuke weetjes

Het verhaal kan zeker ook specifiek gebruikt worden in de contexten van pleegzorg en adoptie, omdat het hoofdpersonage een kindje ‘vindt’, er heel veel van houdt, het verzorgt en helpt opgroeien. De verbondenheid en liefde tussen ouder en kind is van belang, niet zozeer de bloedband.