De witte stip

Auteur:

Gerard Van Gemert

Illustrator:

Mark Janssen

Vertaler:
Aantal pagina's: 142
Uitgever: Clavis
Jaar: 2017

Recensie

Onesmus Malandi woont met zijn ouders, zijn twee broertjes en een kleine zus in Kenia. Het gezin heeft het niet breed. De ouders werken hard op het land om groeten en fruit te kweken. Soms moet Onesmus zijn vader helpen, vooral als de opkopers druk uitoefenen.
Dan kan hij niet voetballen met zijn vrienden op het plein voor de school en dat is nu echt het liefste dat hij doet. Jongens met zoveel talent als Onesmus en zijn vriend Jamar dromen er van om naar de voetbalschool te gaan, een beetje verder op. Daar krijg je een prima sportieve opleiding. En soms, als de buitenlandse talentenscouts jongens goed genoeg vinden, kunnen ze naar Engeland. De Premier League! Dat is ook de droom van Onesmus. Maar zolang de directeur van de voetbalschool hem niet wil toelaten maakt hij natuurlijk geen enkele kans.
En toch! Op een dag kan hij tonen wat hij kan! Misschien komt zijn droom toch nog uit.

De Witte Stip is meer dan een verhaal over alleen maar voetbal. De armoede en de gebrekkige huisvesting, het gebrek aan kansen, de druk van de veeleisende groentekopers..., zorgen voor een realistisch beeld van een doorsnee Afrikaans gezin. Kleine details zoals de nieuwe T-shirts, de eerste warme douche, de buffels en de slang maken het verhaal heel concreet. Onesmus en Jamar moeten knokken om er te komen, maar hun slimme inzet en hun solidariteit worden beloond.

Yvonne

Leuke weetjes

Gerard Van Gemert is bekend om zijn vele voetbalboeken. Voor dit verhaal vond hij inspiratie in zijn ervaringen als ambassadeur van de Stichting Circle4life. Deze stichting zet zich in voor kansarme kinderen in Kenia.
meer info hierover www.circle4life.nl

Valkuilen

De Afrikaanse namen bij het begin van het verhaal kunnen sommige lezers misschien afschrikken. Even doorbijten. Verder in het boek valt dit best mee.

De witte stip blijft een voetbalboek. Wie het niet leuk vindt om te lezen welke passen Onesmus zet, hoe hij met balbezit omgaat of ruimte schept voor anderen in het voetbalspel, zal misschien minder van dit boek genieten.