De uil

Auteur:

Renne

Illustrator:

Renne

Vertaler:
Recensie thema's: 
Leeftijd: 
Aantal pagina's: 28
Uitgever: Clavis
Jaar: 2017

Recensie

De uil staat sinds de Oudheid bekend als een wijs dier, trouwe metgezel van filosofen en denkers. Maar wist je dat hij in feite de grootste nachtelijke roofvogel is in Eurazië. Hij kan ongelooflijk goed horen en op een geruisloze manier vliegen. Daardoor hoort geen enkel dier hem naderen en is hij een gevreesde jager die ’s nachts feilloos opereert. De uil heeft weinig natuurlijke vijanden tenzij de elektrische draden die over zijn gebied lopen. Dat alles en veel meer verneem je in dit uilenboek dat prachtig geïllustreerd is en voor jong en oud heel wat verrassende en bevattelijke info aanbiedt.
Maar op een punt bleef ik op mijn honger zitten. Hoe komt het toch dat het culturele beeld van de uil als wijze vogel zo verschilt van zijn biologisch profiel als roofvogel?
Op de achterflap wordt dit boek aanbevolen voor alle natuurliefhebbers vanaf 5 jaar. Maar een benedengrens van acht jaar lijkt me toch realistischer.
Luk B.

Leuke weetjes

Het prentenboek De uil verscheen in de reeks 'Wilde dieren in de natuur'. Andere deeltjes uit deze reeks zijn De beer, De wolf, De arend en Het hert.

Valkuilen

Een beetje meer aandacht voor het culturele verhaal van de uil (amper één blad in het boek) zou het boek nog rijker gemaakt hebben. Een aantal vragen werd niet beantwoord: Waar komt bijvoorbeeld de uitdrukking de ‘uil van Minerva’ vandaan? Waarom staat dit dier symbool voor de filosofen?