De omhelzing

Auteur:

David Grossman

Illustrator:

Michal Rovner

Vertaler:

Edward van de Vendel

Aantal pagina's: 32
Uitgever: Cossee
Jaar: 2010

Recensie

Mama noemt Ben lief, bijzonder, ja zelfs uniek. Maar Ben wordt er niet blij van. De gedachte dat er niemand zoals hij is op de hele wereld beangstigt hem. 'Dan ben ik helemaal alleen!', antwoordt hij. Geduldig legt mama haar zoontje uit dat ook zij en papa uniek en speciaal zijn en toch niet alleen, want ze hebben elkaar toch. Het is juist fijn om een beetje alleen en een beetje met andere mensen samen te zijn.
Het vraagt een hele denkoefening maar dan ontdekt Ben dat ook de hond Mirakel uniek is, en zelfs de mieren ook al zien ze er allemaal hetzelfde uit. Als hij goed toekijkt ziet Ben een piepklein miertje en twee grote mieren, misschien wel de ouders. Maar beseft de kleine mier wel dat ze uniek is? En het raadsel blijft: hoe kan je alleen en samen zijn? Mama laat het zien en Ben voelt het. 'Precies hiervoor is het omhelzen uitgevonden.'

Een ontroerend verhaal waarin de auteur een diepmenselijke paradox blootlegt, de spanning tussen liefde en eenzaamheid. Ook al ben je samen, je blijft altijd een beetje alleen. Je kan nooit in het hoofd van de ander kijken.
De kinderlijke vragen van de jongen en de bedachtzame antwoorden dansen heen en weer over de pagina's met de steun van handgeschreven letters en kleine kunstige potloodtekeningen.
Een vertederend boekje om te lezen en te herlezen, alleen of samen !

Rita Ghesquiere

Leuke weetjes

David Grossman is een bekend Israëlisch schrijver van romans voor volwassenen en adolescenten; Michal Rovner een internationaal befaamde kunstenares. Eerder maakten ze samen ook al De Zonneprinses.
De Nederlandse jeugdauteur Edward van de Vendel zorgde voor de vlotte vertaling.

Meer leren over dit onderwerp

Hou je van dit prentenboek dan zal ook De Zonneprinses van hetzelfde duo je zeker aanspreken.
Nog een beetje filosoferen met kinderen? Jij tussen vele anderen (Siska Goeminne & Merel Eykerman, 2016) zoomt in op dezelfde problematiek.