De niet zo enge buurman

Auteur:

Manon Sikkel

Illustrator:

Katrien Hollans

Vertaler:
Aantal pagina's: 137
Jaar: 2017

Recensie

Linde en Roxy hebben een enge buurman. Ze hebben ontzettend schrik van hem. Maar hun andere buurjongen Max niet. Die gaat gewoon binnen bij die vreemde man, en krijgt veel snoep. En wat blijkt? De buurman is helemaal niet zo eng. Hij is zelfs aardig. Maar wel erg vies. Hij verzorgt zichzelf en zijn huis niet. Dat komen we in het lang en breed te weten, met alle viezigheid van dien. Dat vinden de kinderen aan wie wordt voorgelezen natuurlijk heel grappig!
Die buurman heeft uiteraard geen vrienden. Hier gaan de kinderen voor zorgen! En dat lukt, met ups en downs. Ze bedenken allerlei creatieve plannen, die een beetje mislopen, maar dat is net spannend en grappig. En uiteindelijk wordt hun inspanning beloond.

In dit boek is het dus aan de kinderen om creatieve oplossingen te vinden om de gekke buurman weer op een goed spoor te krijgen.
Knap hoe de essentie sterk uit dit verhaal naar voren komt, namelijk dat aardig en vriendelijk zijn eigenlijk veel belangrijker is dan je uiterlijk. Maar jezelf verzorgen, een beetje empathie hebben en beleefd zijn, zijn wel belangrijk en vormen een handige opstap om contacten te leggen en vrienden te maken. Er is geen enkel vleugje storende moraliteit in dit boek en toch is deze boodschap erg duidelijk. En heel ludiek gebracht. Tof!

Sarah Auwerx

Leuke weetjes

Het contrast dat de schrijfster weet te scheppen tussen het verschrikkelijk bange kind enerzijds en de durfal die van niets schrik heeft anderzijds, is goed gelukt. Dit komt scherp naar voren in het begin. Mooi is dat deze ingesteldheid van beide kinderen na een tijdje een beetje afzwakt en ze al eens ‘wisselen’ van rol.
Wat ook leuk is, is dat de kinderen in dit boek een volwassen man gaan ‘opvoeden’: ze leren hem zichzelf verzorgen, beleefd zijn, een meisje versieren,… ze moeten hiervoor erg creatief zijn, want de buurman is hardleers…

De schrijfster koos grappige namen voor de huisdieren, straten en plaatsen.