De laatste kans op kosmos

Auteur:

Peter Nys

Illustrator:

Conz & Studio Clavis

Vertaler:
Aantal pagina's: 312
Uitgever: Clavis
Jaar: 2017

Recensie

Waarover gaat het? Het boek brengt een mix van drie verhalen op drie verschillende tijdstippen. In het verleden volgen we Alexander van Humboldt, die op expeditie gaat en zoveel mogelijk wetenschappelijk onderzoek wil doen. Maar de reis lijkt wel te worden achtervolgd door pech. In het heden volgen we Ite, die een tijdje geleden haar moeder is verloren. Sindsdien is Kyra, een collega en vriendin van haar moeder, in de buurt om haar en haar vader op te vangen. Na het verlies van haar jonge pup Mops is Ite ontroostbaar en gaat ze met haar vrienden Jens en Hanne op onderzoek uit. Ze vraagt zich af waarom Mr. Nichols zo’n interesse in Mops had getoond... en wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren? Natuurlijk mag ik hier niet alles prijsgeven, dan is leesavontuur zelf niet meer spannend!
Juist de mix tussen de drie verhalen zorgt voor een bijzonder soort spanning. Wel is het zo dat verleden en heden veel uitgebreider aan bod komen dan de toekomst, maar dat is ook wel logisch. De toekomst wordt in de loop van het boek met de andere verhaallijnen verweven.

De laatste kans op kosmos zit vol mysterieuze gebeurtenissen en dus scheep je als lezer snel mee in op de expeditie, ga je op zoek naar de saboteur; en in het heden word je gegarandeerd onderdeel van het onderzoeksteam naar Nicholls. Door die achtervolgende stijl blijft het spannend, al duurt het wel even voor de actie en spanning zich helemaal ontplooien.

In een boek dat ook over de toekomst en het verleden gaat, is het wel logisch dat je als lezer bereid moet zijn om in het verhaal te stappen. Dat heet dan ‘suspension of disbelief’ maar in de tijd waarin weerwolven, vampiers en zombies gretig aftrek vinden bij jonge lezers lijkt me dat geen overkomelijk probleem.

De laatste kans op kosmos waarschuwt ons, dat het nu echt wel 5 voor 12 is voor de planeet aarde. Alexander van Humboldt was de eerste om te beseffen dat alle natuurfenomenen samen hangen, en het beeld uit de toekomst is verre van hoopvol. Peter Nijs wil de lezers wakker schudden en doen beseffen dat de natuur heel belangrijk is. Het is tijd om actie te ondernemen en het akelige toekomstbeeld een halt toe te roepen.

Barbara Artoos

Leuke weetjes

Dit boek is het eerste deel in een nieuwe reeks, 'De parameters'. Het brengt een mix van verleden, heden en toekomst.

Meer leren over dit onderwerp

Meer informatie over Alexander Von Humboldt kan je via allerlei kanalen vinden. Kijk eens op het internet, of in de bibliotheek.

Doe-opdrachten

In de loop van het verhaal kom je heel wat achtergrondinformatie over Alexander Von Humboldt en zijn expedities te weten. Onderzoek welke evenementen in het verhaal fictie zijn (dus verzonnen) en welke echt zijn gebeurd?