De ijsmuts van Prins Karel

Auteur:

Han G. Hoekstra

Illustrator:

Fiep Westendorp

Vertaler:
Aantal pagina's: 64
Uitgever: Rubinstein Pelckmans
Jaar: 2016

Recensie

Sommige gedichten van Hoekstra liggen bij volwassenen nog ergens diep in het geheugen verborgen. Wie herinnert zich niet ‘ De moeder van de duizendpoot is vreselijk ontevreden…’ of ‘ De kinderen van de Rozenstraat hebben altijd vuile handen…’ ? In deze bundel werden een aantal andere mooie verzen van Han G. Hoekstra bijeengebracht. Net zoals Annie M.G. Schmidt vertelt Hoekstra graag een grappig en fantasierijk verhaal in dichtvorm. De titel van het boek verwijst naar het langste gedicht uit de bundel. Daarin is iedereen in de weer om voor het prinsje de muts te vinden waarvan hij droomt: ‘Die muts die moest van wol zijn/ en dik en rond van bol zijn. En bovenop verlangde hij/ een parel als een duivenei.’ Daarna volgen gedichten over het leven in een circus, een oorlog die niet kan starten door een vuiltje in het oog van de militairen, een meisje dat de hele stad in rep en roer zet en een brandweermannetje dat het blussen niet kan laten. De houthakker en de worst is dan weer een sprookje over een slimme toverdwerg en een domme houthakker.
De illustraties van Fiep Westendorp maken van deze uitgave een prachtig cadeauboek. De rijmen en ritmisch lopende zinnen nodigen uit tot voorlezen. Sommige teksten zijn erg lang en hedendaagse kinderen zijn gewoon aan snel wisselende uitdagingen maar creatieve voorlezers of afwisselend voorlezen en zelf lezen, thuis én in de klas, kunnen van deze versjes een echt voorleesfeest maken.
Anita Wuestenberg

Leuke weetjes

Het verhalende vers ‘De ijsmuts van prins Karel’ verscheen voor het eerst in 1947. Andere versjes in deze nieuwe uitgave, zoals ‘Circus Salturel’ en ‘Het allereerste kievistei ‘, verschenen in de jaren ’70 van de vorige eeuw in de schitterende leesmethode De Trapeze Van Wolters-Noordhoff.
Fijn dat jonge lezertjes weer kunnen genieten van dit knappe leesmateriaal dat na zovele jaren niets aan frisheid en originaliteit heeft verloren.

Gerelateerd nieuws