De gulle boom

Auteur:

Shel Silverstein

Illustrator:

Shel Silverstein

Vertaler:

Uit het Engels vertaald door Arthur Japin

Aantal pagina's: 64
Jaar: 2006

Recensie

Er was eens een boom… en hij hield van een kleine jongen. Zijn hele leven lang. Zelfs als de jongen steeds minder vaak op bezoek kwam. En de boom hem alles had gegeven om te bouwen aan zijn leven en geluk. Dan ontdekken ze beide dat hun vriendschap door de jaren heen het geheim was van geluk.

Met weinig woorden en sobere tekeningen maakte Shel Silverstein een veelzeggend universeel prentenboek dat zowel jonge lezers als volwassenen zal aanspreken en raken. Vriendschap wordt er doorheen het vereenvoudigde levensverhaal van een jongen die opgroeit tot man ontworteld, maar tegelijk krijgt het wortels in de zoektocht naar geluk. Het is niet het materiële dat het geluk of de dromen van een mens definieert: niet de appels om geld te verdienen, niet het hout voor een huis of een boot, maar een plek waar je jezelf kan zijn, tot rust kan komen, waar vertrouwen heerst, waar je onvoorwaardelijk welkom bent, waar een stevige stronk staat waarop je kan en mag steunen.

Deze boodschap wordt subtiel opgebouwd zonder dat het verhaal stichtend of expliciet belerend wordt. Het verhaal krijgt voor alle leeftijden een ander focuspunt en daardoor ook een andere betekenis. Tekst en beeld spelen in op de emoties van de lezer, die zelf op zoek gaat naar de betekenis van wat de boom en zijn mensenvriend meemaken. Op die manier ontdekt hij in dit verhaal, maar vooral tussen de regels ervan, een visie op de zin van ons bestaan. In een 60-tal pagina’s ligt in alle eenvoud een universeel herkenbaar mensenleven verborgen, waarbij men in oprechte vriendschap zich onvoorwaardelijk durft te geven aan en zelfs te nemen van de andere, om zo ware liefde, voldoening en geluk te vinden.

- Door Annelies Marin -

Meer leren over dit onderwerp

Meer informatie over filosofie met kinderen vind je onder andere op onderstaande websites:
www.wijsneus.org
www.kinderfilosofie.nl

Kleine en grote filosofen kunnen hun licht opsteken op de Kinderuniversiteit:
www.kuleuven.be/kinderuniversiteit
www.ua.ac.be/main.aspx?c=.KINDERUNIVERSITEIT

Links

Meer info over Shel Silverstein en zijn werk vind je op:
www.shelsilverstein.com (in het Engels)

Meer info over Arthur Japin kun je lezen op:
www.arthurjapin.nl

Gerelateerd nieuws