De grote Weetjesatlas

Auteur:

Alexander Messager

Illustrator:

Atelier Cartographik

Vertaler:

Annelies Kin

Aantal pagina's: 44
Uitgever: Clavis
Jaar: 2016

Recensie

De grote Weetjesatlas is een informatief boek op groot formaat dat jonge lezers helpt om de wereld te verkennen. 'De wereld ons dorp' zegt men wel eens, maar wat weten we over de landen in Azië, Oceanië of Afrika.
In dit boek krijg je een kaart van elk continent met daarop zeeën, bergen, grote rivieren en natuurlijk de namen van de landen en leuke symbolen om elk land te typeren. De informatie over de verschillende landen staat op een losse doorschijnende flap. Handig als je wil uitzoeken hoeveel je al weet. Bij elk werelddeel hoort een korte inleidende tekst en een leuke infofiche. Hoeveel inwoners telt dit werelddeel? Hoeveel talen worden er gesproken? Wat is het kleinste land? Hebben ze een volkslied? Daarna volgen allerlei weetjes vak in de vorm van een quiz. Die gaan over eten en drinken, kledij, muziekinstrumenten, maar verder ook over het klimaat, de productie van groenten en fruit, hoeveel tijd kinderen op school doorbrengen enz.
Een boek om telkens opnieuw ter hand te nemen.
De grote Weetjesatlas is bijzonder mooi uitgegeven. De bladschikking en de wisselende lettertypes nodigen uit om te lezen. Ook kinderen die niet zo graag lezen zullen van dit boek houden.

Wie aandachtig leest en een beetje oefent, die wordt echt een meneer of mevrouw weetal die gegarandeerd scoort bij het quizzen.
Een boek dat een plaats verdient in de school- of klasbibliotheek !

Leuke weetjes

Een weetjesboek steekt natuurlijk vol weetjes. Te veel om op te noemen. Wat leerde ik zelf zoal bij?
De Italiaanse kinderen brengen in Europa het meest tijd door op school: niet minder dan 8.316 uur. De Elbroes in Rusland is met een hoogte van 5562 meter hoger dan de Mont Blanc, die 4810 meter hoog is. Van alle Europeanen drinken de Finnen het meest koffie en de bouzouki, een muziekinstrument hoort thuis in Griekenland.
Canada is het grootste land van het Amerikaanse continent en de mensen leven er ook het langst. De riem met het pijlmotief maakt deel uit van de Canadese klederdracht. De grootste stad van dit continent is São Paulo in Brazilië. Dat land is ook de belangrijkste bananenproducent. De Peruviaanse fluit heet 'quena'.

In Afrika telt men ongeveer 2000 gesproken talen. Seychellen is het kleinste Afrikaanse land, Algerije het grootste. Afrika is het continent van de boubou, een wijde tuniek in felgekleurde stof, en de wieg van de muziek. Jazz, pop, samba, hiphop en reggae hebben allemaal Afrikaanse roots. Het Afrikaanse continent is rijk aan grondstoffen. Je vindt er aardolie, katoen, cacao, diamanten en zelfs goud.

Over Azië lees ik op de infofiche dat dit continent 4,34 miljard inwoners telt. 6 op de 10 mensen zijn Aziatisch en ook hier zijn er zowat 2000 gesproken talen. In India vieren ze Diwali, het feest van het licht en in Japan Hanami, de bloei van de kerselaars. De rijkste inwoners van Azïe horen thuis in Qatar, maar in Japan leven de mensen het langst.

Misschien wist je al dat Oceanië het kleinste continent is met slechts 37,5 miljoen inwoners. Maar ken je Niue, het land met de minste inwoners? In Papoea-Nieuw-Guinea trommelen ze op een 'kundu' en bij de traditionele klederdracht hoort een 'tapa', een lendendoek gemaakt van stukjes boomschors. Dat eiland ligt in de Stille Oceaan net boven Australië.

Yvonne

Meer leren over dit onderwerp

Op zoek naar nog een boek over weetjes dan is Over alles van James Brown & Richard Platt beslist ook iets voor jou.
http://www.lees-wijzer.be/jongeren/boek/over-alles