De Bernadette Watts Collectie. Sprookjes en Verhalen.

Auteur:

Bernadette Watts

Illustrator:

Bernadette Watts

Vertaler:

Ineke Ris, Merel de Vink e.a.

Aantal pagina's: 310
Jaar: 2016

Recensie

De Bernadette Watts Collectie bevat een bonte verzameling van sprookjes, legenden, fabels en kerstverhalen die de bekende kinderboekenauteur Bernadette Watts (1942-) in haar lange carrière tot schitterende prentenboeken verwerkte. Voor de verzamelbundel koos de uitgever vooral bekende sprookjes van Grimm en van Andersen en verder enkele fabels van Aesopus en La Fontaine, een legende van Tolstoj en verhalen die Bernadette zelf bedacht. Het boek bevat ook een aantal prachtige religieuze verhalen zoals het Bijbelverhaal van 'Jona en de walvis', 'De kerstvogel' (Bernadette Watts), 'Een ezel gaat naar Bethlehem' (Gerda Marie Scheidl) en het wondermooie 'Varenka' ( een oude Russische legende). Veel verhalen hebben een spirituele boodschap. De sparrenboom (Andersen) die tijdens het kerstfeest heel even mag schitteren beseft later hoe broos en kortstondig het leven wel is.

Wat dit boek uniek maakt zijn de prachtige paginagrote illustraties. Bernadette weet als geen ander mensen en dieren tot leven te wekken. Ze plaats de sprookjespersonages Roodkapje, Hans en Grietje en Assepoester (Grimm), of het Meisje met de zwavelstokjes en de Sneeuwkoningin (Andersen) in prachtige decors: een bos, een veld, een ijsvlakte of gewoon een huis of een donkere grot. In de prenten van Bernadette komt alles tot leven. Bomen en bloemen en kleine dieren - eekhoorns, konijnen, uilen en muizen - bevolken haar wereld. Soms blaakt de zon hoog aan de hemel of werpt een bleke maan licht over het mistige landschap. Met Bernadette volg je de gang van de seizoenen. Nu eens overheersen prille lentekleuren, dan dwaal je door zonovergoten zomerse velden of in een winters landschap vol dartele sneeuwvlokken. In de huizen wekken sprekende details de knusse binnenwereld tot leven.

Met De Bernadette Watts Collectie krijg je een bibliotheek in handen. Dit is een schitterend voorleesboek voor ouders en grootouders, vol vertrouwde en nieuwe verhalen. Een boek waar je het hele jaar rond plezier aan beleeft. Een schitterend geschenkenboek ook voor jong en oud.

Rita Ghesquiere

Leuke weetjes

De bekende illustrator Eric Carle schreef voor deze verzamelbundel een voorwoord. Hij prijst Bernadettes rijke kleurenpalet en het bijzondere talent waarmee ze elk verhaal scenisch presenteert. Volgens Carle bezitten haar prentenboeken de magie van een toneelvoorstelling of een poppentheater.

Valkuilen

De titel voor deze bundel klinkt wat ongelukkig en is op zijn minst misleidend. Wie de illustraties van Bernadette Watts niet kent, weet helemaal niet wat hij kan verwachten. Dit prachtige boek verdiende echt wel een betere titel.