Boom-Boom. Over vreemden en vrienden

Auteur:

Dimitri Leue

Illustrator:

Sabien Clement

Vertaler:
Aantal pagina's: 44
Uitgever: Lannoo
Jaar: 2017

Recensie

Twee bomen, twee werelden. Tamia het eekhoornmeisje woont met haar moeder en vele andere eekhoorns in een grote boom. De dieren geloven dat er maar één boom is. Tot de oude wijze Jimjilli Jimjilla een vogel voorbij ziet vliegen met een vreemd takje, een takje van een andere boom. Dat zorgt voor grote beroering en ongeloof. De sluwe Ratufin gelooft niet dat er een andere boom is. Er blijft maar één oplossing: de andere boom zoeken. Soeslik een jonge eekhoorn durft het en Tamia besluit om hem te volgen. De tocht is zwaar door de verstikkende hitte en gevaarlijke roofdieren. Ze worden gelukkig beloond. Op de top van een hoge heuvel, zien ze in de verte een andere boom. Het tweede deel van de tocht is akelig. Overal liggen skeletten van dode eekhoorns. Daar ontmoeten ze Tjip, een donkere eekhoorn met witte strepen. Hij ligt er halfdood bij. Tamia en Tjip proberen met elkaar te praten. Waarom zijn deze eekhoorns op de vlucht? Er is te weinig eten voor iedereen in de boom van de strepeneekhoorns. Eenmaal daar ontdekken Tamia en Soeslik ontdekken dat de strepeneekhoorns anders met elkaar omgaan. Ze buigen, kruisen hun armen en dansen op een vreemde manier. Tjip en Tamia delen de eikels die ze bij hebben en krijgen in ruil twee grote zware noten die van binnen lekker vruchtenvlees hebben.
Onverwacht duikt Ratufin daar op met een groep kornuiten. Ze verstoren de ontmoeting en vallen de donkere eekhoorns aan. Met geweld dwingen ze enkelen om als slaven mee te komen. Van geweld komt alleen maar meer geweld. Ratufin en zijn bende steken uiteindelijk de boom van de strepeneekhoorns in brand. Nu is er geen andere oplossing dan met zijn allen bij Jimjilli Jimjilla aan te kloppen. Maar er zijn zoveel strepeneekhoorns. Is er wel genoeg plaats voor hen en zal er straks nog genoeg eten overblijven voor iedereen? Maken ze zo de boom niet kapot? Iedereen mag meepraten en meebeslissen of de strepeneekhoorns mogen blijven of niet. Maar toch komen ze er niet uit. Hoe moet het nu verder? Tsjip weet raad. Laten we ons verhaal vertellen aan anderen die ons niet kennen en gewoon vragen Wat zou jij doen?

Boom-Boom is een verhaal over dieren dat de lezer doet nadenken over de mensenwereld. Ook in onze wereld vluchten mensen weg omdat er hongersnood is, omdat er oorlog heerst of omdat ze in hun arme land geen toekomst kunnen uitbouwen. Vaak maken ze een lange gevaarlijke reis om in het veilige Europa aan te komen. Maar zijn ze hier wel welkom? Waarom is iedereen bang van de nieuwkomers? En wat moeten we doen? Veel moeilijke vragen waar we samen moeten over nadenken.
Door een dierenverhaal te schrijven schept Dimitri Leue afstand. De problematiek is minder bedreigend en dat kan helpen om eerlijker te antwoorden. Het open einde is een verrassende vondst. Dat geldt ook voor het spel met de dubbele titels. Net zoals het boek krijgt elk hoofdstuk een dubbel titel: Lach-Lach, Boem-Boem, Haat-Haat... Als lezer ontdek je niet alleen dat er twee bomen zijn, dat twee personages samen plezier kunnen maken maar helaas ook dat er verschillende vormen van geweld en haat zijn.

Leuke weetjes

De schitterende tekeningen van Sabien Clement sluiten perfect aan bij het verhaal. Het kleurenpalet is sober maar goed gekozen. Het warme groen van de boom, het oker van de woestijn en het dieprood voor de 'vreemde' boom met zijn schrale bladerdak. Het functioneel gebruik van zwart en wit versterkt het contrast en visualiseert de spanning en de originele bladspiegel brengt afwisselend de groep of een enkeling onder de aandacht.

In 2018 brengt Dimitri Leue Boom Boom samen met het Strijkkwintet van het Antwerp Symphony Orchestra op verschillende plaatsen in Vlaanderen.

Doe-opdrachten

Boom-Boom leent zich uitstekend voor een filosofisch gesprekje met kinderen over de migratieproblematiek, over anders zijn of over verschillende vormen van geweld (Boem-Boem en Haat-Haat) Je kan dit verhaal ook gemakkelijk omzetten in een rollenspel of in een eenvoudig theaterstuk. Door nu eens bij de ene groep te horen en dan van plaats te wisselen ervaren kinderen zelf hoe het voelt om bijvoorbeeld bedreigd te worden en om ergens niet welkom te zijn.

Valkuilen

De moeilijke namen van de dieren zijn voor jonge lezers misschien een drempel. Bij het voorlezen is dat minder een probleem. Ook de kleine letters zijn niet echt kindvriendelijk